КОМИСИЈА ЗА
ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО
ЈПП

15.10.2017.

Бољи квалитет комуналних услуга кроз ЈПП

Јавно-приватно партнерство као модел финасирања јавних послова приватним капиталом највише је распрострањено у Кини, а у замаху је и у Европи и Америци. Од 2012. у Србији су кроз Јавно-приватно партнерство одобрена 54 инфраструктурна пројекта за унапређење грејања, јавне расвете, градског и приградског саобраћаја и третирања комуналног отпада у локалним самоуправама. Главни проблем и даље је недостатак пројеката.

Пирот је међу неколико локалних самоуправа које, кроз модел Јавно-приватног партнерства, ради већ трећи инфраструктурни посао.
Пројекат решавања градског саобраћаја је у фази израде, други посао замене јавне расвете, вредан 700.000 евра, је у тендерској процедури избора партнера, а трећи пројект, модернизацију грејања у школама, приводе крају и изводе прве рачунице уштеда.

"Већ ове године очекујемо значајне уштеде на рачунима за грејање у школама, с обзиром да је лож уље доста скупо и да су котлови били нефикасни. Нови котлови имају ефикасност од 90 процента, користе јефтинији енергент. А после модернизације јавне расвете очекујемо уштеду на рачунима за струју према дистрибуцији чак до нивоа 15-20, па и 30 процената", рекао је градоначелник Пирота Владан Васић.

Циљ Комисије за јавно-приватно партнерство, која проверва исплативост и одобрава пројекте јавно-приватног партнерства, је да се комуналне услуге на локалу подигну на виши ниво.

"Град Панчево је ангажовао независног саветника, мислим да ће до краја године већ имати први пројекат јавно-приватног партнерства који ће бити на одобрењу у Влади. Мислим да је то будућност локалних самоуправа, пре свега у нечему што се зове енергетски сектор, односно у делу подизања енергетске ефикасности јер наше локалне самоупрве у томе нису искусне", навео је градоначелник Панчева Саша Павлов.

Од 54 до сада одобрена пројекта јавно-приватног партнерства, 24 имају елементе концесије.

"Локалне самоуправе треба најпре да препознају шта је њихов интерес. Које услуге на локалном нивоу немају адекватан ниво. Комисија им апсолутно стоји на располагању за све неопходне савете, помоћ. Да са једне стране осмисле добре пројекте, да осмисле концепт како ће то представити потенцијалним приватним партнерима, да их заинтересују да уложе свој новац", истакао је Драган Стевановић, председник Комисије за јавно-приватно партнерство у Влади Србије.