КОМИСИЈА ЗА
ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО
ЈПП

05.06.2019.

Друга српска конференција о јавно-приватном партнерству

Друга српска конференција о јавно-приватном партнерству одржана је 05. јуна 2019. године у Београду, са циљем да укаже на важност овог модела сарадње. Овај концепт је један од водећих у свету, јер повезује инвеститоре и стручњаке са релеватним државним и финансијскиим заинтересованим странама. Организатор конференције је компанија TGI Group International, а конференција се организује под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, амбасада Велике Британије и Канаде, и Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Србије.

Закон о јавно-приватном партнерству и концесијама усвојен је у новембру 2011. године. Како је речено на скупу, било је неопходно створити правни и институционални оквир за привлачење приватних инвестиција, због све веће потребе за изградњом нове јавне инфраструктуре.

Посебан сегмент конференције био је посвећен планирању инвестиција у инфраструктури, на основу овог модела. Говорници су се сложили да је јавно-приватно партнерство неминовност и бржи пут да се дође до реализације пројеката. Како је истакла Андријана Јовановић, заменица председника Комисије за јавно приватно партнерство Владе Републике Србије, Комисија за јавно-приватно партнерство је до данас одобрила 112 пројеката, а за више од половине потписани су уговори док су остали у процедури избора приватног партнера. Укупна вредност свих до сада одобрених пројеката јавно приватног партнерства у Србији износи преко 2,5 милијарди евра, од којих је највећи пројекат концесија за аеродром Никола Тесла”.

Јовановићева је рекла да се у свим пројектима даје примат јавном интересу, и додала да постоји велики број приватних инцијатива за пројекте јавно-приватног партнерства са или без елемената концесије.

Данас локалне самоуправе често саме припремају и реализују ЈПП пројекте а мало је општина и градова које имају само по један пројекат”, рекла је Андријана Јовановић и истакла да је анализа ефеката пројеката који се већ реализују показала да се за мање новца из буџета добија квалитетнија услуга.

 

slika
slika
slika
slika