КОМИСИЈА ЗА
ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО
ЈПП

07.11.2014.

Стевановић: ЈПП подићи на ниво какав је потребан Србији

Председник Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије Драган Стевановић изјавио је данас да је Србија спремна да унапреди овај облик економског развоја како би квалитет услуга грађанима био бољи, а буџет Србије растерећенији.

„Потреба за аранжманом ЈПП-а у Србији је велика због све већих захтева грађана за квалитетнијим јавним услугама, а француски инвеститори који су препознали ово подручје за улагање, добродошли су да кроз пројекте ЈПП-а и концесија оснажимо досадашњу и унапредимо будућу сарадњу“ изјавио је Стевановић.

Он је на годишњем самиту јавно-приватног партнерства под називом „ЈПП - Француска искуства у српским условима“ указао на 200 година дугу традицију Француске у овој области.

„Дугогодишње искуство наших партнера из Француске, у писању, надгледању сваке пројектне фазе појединачно и евалуације пројеката, од великог је значаја за јавне предлагаче у Србији, али и све нас који чинимо институционални оквир ЈПП-а.“

Председник Комисије је нагласио да је област ЈПП-а у Србији у повоју,  што  са собом носи одређене слабости, али и предности, јер потенцијали заулагање у областима инфраструктуре, саобраћаја, енергетике, за које су француски партнери показали велико интересовање, нису у потпуности искоришћени.

Он је истакао да због опредељења Владе Србије за фискалном консолидацијом, нема довољно јавног новца за реализацију различитих пројеката и да је ЈПП добра шанса да се приватни капитал инвестира у пружање услуга од општег интереса.